8 Best Shoes For Elliptical Training – 2021

Written by Aditi Naskar , Diploma In Health & Wellness
All products recommended on StyleCraze are independently selected by our editorial team. If you make a purchase through any of these links, we may receive a commission. Learn more about our product selection process here.

If cross-training is part of your daily workout routine, then you know the importance of the best shoes for elliptical training. Working on an elliptical trainer at a steady pace with the right amount of resistance can burn calories and strengthen your upper and lower body. Another advantage of having this stationary exercise machine is that you can pedal backward, resulting in the strengthening of your calves, hamstrings, and glutes. Exercise on an elliptical trainer is incomplete without the right shoes. These specially made shoes offer the correct arch support without compromising on your comfort. These shoes also protect your joints, tendons, and muscles while working out. So, if you haven’t found the right one, we have got you covered. Check out our list of elliptical machine workout shoes to get your fitness game going! Scroll down to know more!

TOP 8 PRODUCTS
CHECK PRICE
Best For Traction: ASICS Gel-Venture 6 Shoes
Check Price
Best For Support: Brooks Women's Adrenaline GTS 21 Shoes
Check Price
Best For Stability: PUMA Women's Tazon 6 Shoes
Check Price
Best Versatile: New Balance FuelCore Nergize V1 Classic Sneakers
Check Price
Best Lightweight: Nike Women's Flex Trainer 9 Sneaker
Check Price
Best For Workout: Nike Women's Track & Field Shoes
Check Price
Best Padding: Adidas Women's Alphabounce Running Shoes
Check Price
Best Print: Reebok Women's Print Run 3.0 Shoes
Check Price

8 Best Shoes For Elliptical Training

1. Best For Traction: ASICS Gel-Venture 6 Shoes

ASICS Gel-Venture 6 Shoes Comprise a gel padding system at the back that reduces shock at the time of impact and offers a smooth transition towards midstance. They have a detachable sock-liner that can be replaced with a medical orthotic. Their inverted lugs offer great traction on all terrain and help you climb uphill and downhill. The rubber outsole contains AHAR (ASICS High Abrasion Rubber), making these shoes less susceptible to wear and tear. These stylish shoes make your workout sessions more effective and injury-proof.

Specifications

  • Material: Synthetic-and-mesh
  • Color: Black/ Carbon/ Neon lime
  • Sole: Rubber

Features

  • GEL cushioning
  • AHAR outsole
  • Detachable sock liner

Pros

  • Comfortable
  • Lightweight
  • Supportive
  • Good grip

Cons

  • Not enough cushioning
  • Tiny laces

2. Best For Support: Brooks Women’s Adrenaline GTS 21 Shoes

Brooks Women’s Adrenaline GTS 21 Shoes are designed for elliptical trainers. They are soft, smooth, and supportive. These stable shoes work well for overpronation and contain sufficient cushioning. The DNA LOFT crash pad offers cushioning and comfort, while the BioMoGo DNA blend helps adjust your stride, pace, and weight. Their sleek mesh upper containing a 3D fit print provides a perfect fit and makes them breathable, while the Guide Rails holistic system keeps your knees safe from injuries. These shoes are the successor of Adrenaline GTS 20 and are a must-have in your cabinet.

Specifications

  • Material: Synthetic-and-mesh
  • Color: Oyster/ Alloy/ Light blue
  • Sole: Rubber

Features

  • DNA LOFT cushions
  • BioMoGo DNA
  • 3D fit print mesh upper
  • Guide Rails holistic system
  • APMA certified

Pros

  • Comfortable
  • Lightweight
  • Supportive
  • Wide toe box
  • Stretchable
  • Breathable

Cons

  • Flimsy shoelaces
  • Not enough cushioning
  • Expensive

3. Best For Stability: PUMA Women’s Tazon 6 Shoes

The well-designed PUMA Women’s Tazon 6 Shoes feature a leather upper containing a midfoot saddle which provides a perfect fit and great comfort. Their heel comprises EVA that helps to lower the impact caused by movements. In addition, these offer good support and help with foot conditions like overpronation and bunions. These athletic shoes are perfect for elliptical training without straining your knees.

Specifications

  • Material: 100% Leather and Synthetic
  • Color: Puma black / Puma silver/ Beetroot purple
  • Sole: Rubber

Features

  • Leather upper with midfoot saddle
  • Eva heel

Pros

  • Stable platform
  • Lightweight
  • Great arch support
  • Stylish
  • Snug fit
  • Sturdy
  • Absorbs shock

Cons

  • Hard material

4. Best Versatile: New Balance FuelCore Nergize V1 Classic Sneakers

New Balance Fuelcore Nergize V1 Classic Sneakers comprise a REVlite midsole that offers soft padding, ensuring a smooth and comfortable ride. Their NB memory sole provides a plush feel when you walk or run in these shoes, while the bootie-style upper mesh makes it easy to put on and snuggles your feet, giving a perfect fit. These stylish shoes offer sufficient support, which you can wear every day. The sleek upper of these shoes makes them lightweight, which allows you to go about your workout effortlessly. These attractive shoes that come in a wide range of colors can match most of your gym outfits.

Specification

  • Material: Mesh and Synthetic
  • Color: White/Iridescent
  • Sole: Rubber

Features

  • REVlite midsole
  • NB memory sole

Pros

  • Lightweight
  • Snug fit
  • Padded insole
  • Comfortable
  • Fits well
  • Soft material
  • Versatile

Cons

  • Not durable

5. Best Lightweight: Nike Women’s Flex Trainer 9 Sneaker

Nike Women’s Flex Trainer 9 Sneakers are lightweight, with excellent traction, and are meant for low-impact workout sessions and circuit training. Their synthetic upper and the band around the heel provide support and security. These sneakers have a durable midsole made of foam, which acts as the outsole, reducing their weight. Their rubber sole makes them less susceptible to wear and tear. Their forefoot comprises a mesh that promotes air ventilation, making these shoes breathable. There is a tri-star design on their outsole that expands, which helps in distributing the impact. These training shoes and are a must-have in your collection.

Specification

  • Material: Textile and Synthetic
  • Color: Vast gray/ White-coral stardust-phantom
  • Sole: Rubber

Features

  • Synthetic upper
  • Heel strap
  • Foam midsole
  • Mesh in the forefoot
  • Tri-star outsole design

Pros

  • Lightweight
  • Comfortable
  • Fits well
  • Flexible
  • Easy to put on
  • Excellent support

Cons

None

6. Best For Workout: Nike Women’s Track & Field Shoes

Nike Women’s Track & Field Shoes comprise a minimalistic upper with just one stretchable layer of mesh that feels like a second skin. The mild foam at their bottom keeps your feet closer to the ground. These shoes are flexible on all sides with their heel-to-toe trenches. They have a bootie design that attaches the tongue, giving a snug, comfortable, seam-free fit. These shoes are lightweight and give a barefoot feeling. They are perfect for walking and jogging and a must-add to your sports wardrobe.

Specification

  • Material: Ethylene Vinyl
  • Color: White/ Black-half blue-hyper pink
  • Sole: Acetate sole

Features

  • Minimalistic upper
  • Low foam density
  • Heel-to-toe trenches
  • Bootie construction

Pros

  • Lightweight
  • Comfortable
  • Fits well
  • Breathable material
  • Seamless

Cons

  • No cushioning

7. Best Padding: Adidas Women’s Alphabounce Running Shoes

Adidas Women’s Alphabounce Running Shoes are perfect for elliptical training, ensuring a comfortable and smooth feel. Their Bounce midsole provides sufficient padding, letting you cover longer distances. They have a forged mesh upper that is seam-free and stretchable, providing a customized fit that adjusts as you move along while playing or working out. These shoes are lined with fabric inside that makes them cozy. The sturdy rubber outsole provides great traction and is less susceptible to wear and tear. They are designed like socks, with a neoprene tongue and heel, ensuring a perfect fit.

Specification

  • Material: 100% Textile/Synthetic
  • Color: Energy blue/ White/ Ocean
  • Sole: Manmade sole

Features

  • Bounce midsole
  • Forged mesh upper
  • Neoprene tongue and heel

Pros

  • Fits well
  • Comfortable
  • Supportive
  • Good cushioning
  • Lightweight

Cons

None

8. Best Print: Reebok Women’s Print Run 3.0 Shoes

Reebok Women’s Print Run 3.0 Shoes are comfortable, long-lasting, and have a great fit and feel. The shaft of these shoes extends to the low-top from the arch. They are lightweight and blister-proof with no break-in period. In addition, these shoes promote air ventilation, making them breathable, and are perfect for elliptical training. There printed design makes them a must-have for every fashionable fitness freak.

Specification

  • Material: Textile and Synthetic
  • Color: Twisted berry/ Coal/ White
  • Sole: Rubber

Features

  • Shaft measures low-top from arch

Pros

  • Lightweight
  • Comfortable
  • Snug fit
  • Supportive
  • Breathable
  • Flexible

Cons

  • Not cushioned

Choosing the perfect shoes for elliptical shoes won’t be a hassle anymore with our curated list. However, there are a few points you must keep in mind while you shop for them. Scroll down to keep reading.

How To Choose The Best Shoes For Elliptical Training?

  • Material: Whether it is synthetic or leather, make sure the material used to make your shoes is breathable, which will keep your feet cool and dry.
  • Traction: This is important during pedaling as your shoes should provide enough grip to ensure you don’t slip and fall.
  • Cushioning: You need moderate cushioning for this workout that will absorb shock and keep your feet comfortable.
  • Flexibility: The heel and ankle area of your sneakers should be flexible to prevent injuries.
  • Style: You are spoilt for choice in this segment, with many pretty options in various colors and designs. Pick a pair that will motivate you and make your workout sessions more fashionable.
  • Fit: When you are playing a sport or working out, your shoes need to fit you perfectly to focus on your performance. Pick the right size and try them on before you buy them.
  • Closure: A velcro or a lace system will work depending on your preference; just make sure it is not too tight, blocking circulation, or too loose, affecting your balance.
  • Reviews: Unpaid reviews by customers who have used the product are of great value since they tell you whether it is worth your money.

We hope we have informed you well on the different types of shoes available for elliptical training. Our favorite pick from the lot would be Nike Women’s Flex Trainer 9 Sneakers which are lightweight, with excellent traction, and are meant for low-impact workout sessions and circuit training. Elliptical training is a sure shot way to shed calories, build strength and achieve your fitness goals. So, while you get ready for this effective workout session, make sure you have the right shoes on!

Recommended Articles

The following two tabs change content below.